Quantcast
Channel: Kymen Sanomat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 26449

Mäkärä, punkki vai lude? Näin tunnistat eri hyönteisten pistot ja puremat

$
0
0
Sokkopaarma.

Juhannus lähestyy, mökkikausi ja festarikesä ovat alkamassa. Ensimmäiset hyttysenpistot ilmestyvät iholle viimeistään juhannuksen tienoilla. Hyttysten ja muiden hyönteisten puremia hoidettaessa täytyy kutinan helpottamisen lisäksi huolehtia, etteivät bakteerit pääse aiheuttamaan tulehdusta.

Etelä-Suomessa kesän ensimmäiset hyttyset ovat sateen siivittäminä jo vauhdissa. Hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan viime kesinä hyttysiä on ollut verrattain vähän. Tulevasta kesästä hän ennustaa niin sanottua normaalia hyttyskesää, jolloin hyttysmäärä saattaakin tuntua runsaalta. Erot määrissä ovat hyvin paikallisia: siellä missä on kosteaa, on enemmän hyttysiä.

— Sää ratkaisee hyttysten määrän ja ilmestymisen ajankohdan. Paarmoja ja mäkäriä tulee joka tapauksessa, sillä ne kehittyvät kosteikoissa, joihin sää ei sinänsä vaikuta. Huitoessa on hyvä muistaa, että hyönteisetkin ovat hyödyllisiä, sillä pikkulinnut tarvitsevat niitä ravinnokseen, Leinonen muistuttaa.

Vaikka hyönteisiltä suojautuisi lukuisin eri konstein, niiden puremia ja pistoja on vaikeaa välttää kokonaan. Useimmiten hyönteisten pistot aiheuttavat tuttuja punoittavia, kutisevia paukamia. Tavallisesti ne häviävät itsestään, mutta herkimmät voivat kärsiä niistä pitkään. Ihotautilääkäri Ari Karppisen mukaan hyönteisten puremat ja pistot tarvitsevat vain harvoin lääkärin hoitoa, mutta niitä ei pidä raapia, sillä silloin ne tulehtuvat helposti.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli pistoksia on erittäin paljon, allerginen reaktio leviää laajalle alueelle tai jos ilmenee turvotusta hengitysteissä tai tajunnantason laskua.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 26449

Trending Articles